Skip to main content

Samtidigt som våren och sommaren präglats av inställda evenemang och ansträngda verksamheter så finns det faktiskt de som sett en uppgång trots Corona. Hos oss på Stora Holm Trafikövningsplats har vi märkt av en ökad efterfrågan på alla riskutbildningar, både bil och MC.

Det verkar ha varit en riktigt bra sommar för alla som jobbar med körkortsutbildning. Trafikskolorna har haft mycket att göra och vi är glada över full beläggning på våra riskutbildningar, säger Joakim Bruhn, som är utbildningsansvarig på Stora Holm.

Under våren har det rapporterats om långa köer till körkortsutbildningar som framförallt härletts till ökade krav på avstånd för minskad riskspridning. Joakim Bruhn tror att det var just den tidiga anpassningen till rekommendationerna som gjort att eleverna valt att komma hit.
–  Vi har relativt stora lokaler där vi kunnat hålla vettigt avstånd till varandra och vi har många bilar, vilket gör att man som förare kunnat sitta helt själv i bilen.  Dessutom har vi ett schema för extra rengöring av kontaktytor.

Anpassningen till Corona har inneburit nya arbetsuppgifter för bland annat läraren Anna Thumb som är en av dem som ser till att schemat för extra rengöring följs.
Vi spritar alla bilar, salar, stolar – allt. Men det är för säkerhetens skull så vi gör det mer än gärna. Det känns jätteroligt att eleverna vill komma till oss och att vi kan anpassa verksamheten efter omständigheterna, säger hon. 

William Andrén från Torslanda går sista året på gymnasiet och är en av eleverna som under augusti gjort både riskettan och risktvåan på Stora Holm. Körkortet har han velat ta sedan han var liten och när gymnasierna gick över till distansutbildning under pandemin blev det plötsligt lättare att hitta tid att köra. 
Jag kör mycket med mamma och det har man fått mer tid till när man varit hemma från skolan, säger han och ser fram emot friheten det innebär att kunna köra bil. 

Det gör också 29-åriga Romana Fortes Furtado från Mölndal har precis som William hittat tid för riskkörning i augusti och nu satsar på att ha ett körkort innan året är slut.  
Jag ser fram emot att kunna planera mer, kunna storhandla och åka iväg över helgen. 

Hur hösten blir är ännu oklart, men Joakim Bruhn hoppas på att den boom som körkortsutbildningarna sett under sommaren ska hålla i sig. Och än så länge ser den inte ut att dala.
Vi försöker lägga ut så många kurser som möjligt för att möta den efterfrågan som finns.