Skip to main content

Så nyttigt att äntligen få öva och prova på! Så bra att få känna på hur det verkligen kan kännas! Jag var skakig innan, men det var ju bara så kul och lärorikt! Det var idel positiva röster från årets första utbildningstillfälle i den nygamla kursen ”Halka för dig med körkort”.

Vi får ofta frågor från privatpersoner som vill komma hit och köra halka. Många känner att de behöver fräscha upp sina kunskaper eller för att de helt enkelt aldrig har provat på det förut. Därför bestämde vi oss för att återuppliva och skapa en variant av utbildningen för privatpersoner med körkort som vi hade för några år sedan.

Det finns inga krav från myndigheter på fortbildning för privatpersoner, men det är tydligt att behovet finns av att hålla sig uppdaterad kring hur man själv och bilen reagerar när underlaget blir halt, säger Joakim Bruhn som utbildade dagens kunder.

Dagens grupp var en blandad skara, alltifrån en som haft körkort i nästan 50 år och aldrig kört halkkörning, till en som tog sitt körkort för ett år sedan i Frankrike och där ingår inte halkkörning i utbildningen:

Det är ett krav från mamma att jag ska köra ett pass på halkbanan, annars får jag inte låna bilen när jag är här i Sverige och kör på vintern!

Förmiddagen inleddes med ett kortare teoripass då vi bland annat pratade om tekniken i dagens bilar, vad kraschfart är och vilken betydelse däcken har. Idag finns flera säkerhetssystem, som är till för att underlätta, men vet man inte hur de fungerar är det svårt att använda dem på rätt sätt. Efter några timmar på halkbanan är målet att alla deltagare ska förstå problematiken med hastigheten kontra underlaget. Det är svårt att undvika alla faror, men det är viktigt att veta hur vi själva reagerar och hur vi ska hantera bilen på bästa sätt.