Vanliga frågor

Hur hittar jag hit?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Stora Holm Trafikövningsplats ligger på Holmvägen 55 på Hisingen, Göteborg. Från Tuvevägen och Hisingsleden är det skyltat mot Stora Holm. Använder du GPS eller kör via Google Maps, så slå in adressen Holmvägen 55. Det är skyltat mot Stora Holm Trafikövningsplats vid vår infart på Holmvägen.

Åker du kollektivt, tar du buss nummer 35 eller 135 från Hjalmar Brantingsplatsen. Vår hållplats heter Trafikövningsbanan. Följ skyltarna och när du kommer innanför grindarna fortsätter du rakt fram där du ser vårt grå hus som är märkt med NTF Väst och Stora Holm Trafikövningsplats. Här ligger vår reception, där du anmäler dig.

När får jag göra riskutbildningen?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Du måste vara 16 år för den teoretiska delen, riskutbildning 1. För att gå riskutbildningens del 2, den praktiska delen, måste du vara 17 år. Detta gäller både för bil och mc. Du kan gå utbildningarna i vilken ordning du vill.

För lätt mc måste du vara 15 år och 9 månader för riskutbildning 1 och 2.

För att kunna genomföra riskutbildningens praktiska del för bil ska du till exempel klara av att köra självständigt, utföra hårda accelerationer och bromsa i höga hastigheter. Vi rekommenderar därför att du är i slutet av din utbildning för att kunna tillgodogöra dig den praktiska delen. Kom ihåg att ta med dig legitimation till utbildningen.

Vad händer under riskutbildningen?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Den teoretiska delen tar 3,5 tim och genomförs i någon av våra teorisalar där ni diskuterar risker i trafiken i storgrupp och i mindre grupparbeten.

Den praktiska delen av riskutbildningen, R2B, som är 4 tim och 15 min, inleds i vår huvudbyggnad där du först anmäler dig i vår reception. En lärare hämtar dig och övriga kursdeltagare för att börja med en kortare teoretisk genomgång i någon av våra utbildningssalar. Tillsammans diskuterar vi problematik kring hastighet, halka och risker med olika typer av underlag. Här berättar din lärare också om de olika övningar du kommer att få prova på ute på banan. Det omfattar bland annat bromsövningar på sträv asfalt, på halt underlag, bromsövningar i olika hastigheter, undanmanöver och hur du kör i kurva på halt underlag. Du sitter ensam i bilen under övningarna. Du kommer också få sitta som observatör när andra kör, vilket ger dig en annan upplevelse av vad som händer med bilen på olika underlag.

Utbildningen avslutas med ett besök i vår säkerhetshall, där vi fortsätter diskussionen om olika risker i trafiken och vad vi kan göra för att minska dem.

När du genomgått en riskutbildning hos oss och blivit godkänd, rapporterar vi till Transportstyrelsen. Du får också en bekräftelse från oss att du är godkänd.

Hur lång tid tar riskutbildningarna?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

De teoretiska utbildningarna för bil och för mc är 3,5 tim. De praktiska utbildningarna är på ca 4 tim.

Checklista - vad behöver jag tänka på?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up
  • Kom i god tid.
  • Ha med dig legitimation.
  • Flera av övningarna genomförs utomhus, så ha på dig för årstiden lämpliga skor och kläder.
  • Ta med egen tolk, om du är osäker på språket. Glöm då inte att meddela oss när du bokar att du tar med egen tolk.
  • Ta med mat om du ska vara hos oss en heldag.
  • Var i slutet av din utbildning, annars kan det vara svårt att klara av övningarna och bli godkänd.
  • Vi tillämpar nolltolerans, så var beredd på att göra utandningsprov.

Heldagsutbildning?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Bokar du en heldagsutbildning hos oss går du riskutbildning del 1 och del 2 på samma dag. Dagen börjar med den teoretiska delen kl 8.00. Vi gör en paus för fika med kaffe och macka. Kl 11.45 är det lunch. Vi rekommenderar att ni tar med er lunch själva, kylskåp samt micro finns att tillgå. Vi har endast enklare färdigrätter och fika till försäljning. Lunchrestaurang Franska Skafferiet finns på ca tio minuters promenadavstånd. Kl 12.45 startar den praktiska delen av utbildningen, som håller på till kl 17.00.

Hur betalar jag?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

När du bokar riskutbildning via vårt bokningssystem kan du betala med visakort/mastercard. Du kan också välja faktura som ska betalas inom 14 dagar. Då tillkommer en fakturakostnad på 50 kr.

Riskutbildning innan teoriprovet?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Ja, riskutbildningen måste vara genomförd innan teoriprovet kan göras.

Krävs körkortstillstånd?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Du behöver inget körkortstillstånd för att genomgå riskutbildningarna. Däremot behöver du vara i slutet av din utbildning för att kunna tillgodogöra dig den praktiska delen, halkkörningen.

Utandningsprov

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Vi har nolltolerans hos oss och gör därför utandningsprov inför varje kursstart för den praktiska delen av riskutbildningen.

Godkänd eller inte?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Du blir rapporterad digitalt till Transportstyrelsen direkt efter genomförd och godkänd riskutbildning. Därför är det viktigt att du har med dig giltig legitimation när du kommer till oss, så att vi kan rapportera till Transportstyrelsen.

För att bli godkänd måste du vara med under hela utbildningstiden och vara aktiv i diskussioner och övningar. Har du inte tillräckliga förkunskaper kan vi av säkerhetsskäl tvingas avbryta din utbildning. Då är tyvärr avgiften förverkad och du får boka in dig på ett nytt utbildningstillfälle.

Riskutbildningarna är giltiga i fem år från den dag du blir godkänd på utbildningen

Ta med privat bil?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Vi tillhandahåller bilar, det ingår i priset, och vi kör med Toyota Yaris. Du får inte använda egen bil när du genomför riskutbildningen. Vill du köra automatväxlad bil meddelar du oss det när du bokar.

Dela bil med kompis?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Ni kan boka så att ni får vara i samma grupp, men under utbildningen hos oss har du förmånen att få köra ensam i bilen. Ni kan därför inte dela bil under utbildningen. Endast eventuell tolk får följa med.

 

Behov av tolk?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Behöver du tolk, ordnar du det själv på egen bekostnad. Du meddelar oss vid bokningstillfället att du tar med egen tolk. Vi har vissa utbildningstillfällen på engelska om det passar dig bättre.

Om jag kommer sent eller missar min tid?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Du måste vara med under hela utbildningstiden för att bli godkänd. Om du kommer sent eller missar din tid, utan att ha avbokat den, är avgiften tyvärr förverkad och du måste betala på nytt när du bokar en ny tid.

Avboka min tid?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Avbokning kan göras fram till kursstart. Det gör du enklast via vårt bokningssystem och här bokar du också därefter din nya tid. Har du inte för avsikt att boka en ny tid, så återlöser vi din biljett till inköpspriset. Återbetalning sker inte automatiskt, utan du måste kontakta oss efter att du har avbokat.

Motorcyklar och övrig utrustning?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

När du gör riskutbildning 2 för MC så ingår det lån av motorcykel och utrustning. Samtliga motorcyklar har ABS-bromsar, är lättkörda och du har möjlighet att prova olika typer av motorcyklar under utbildningstillfället. Vi har MC-ställ, handskar, stövlar och hjälmar i de flesta storlekar. Är du osäker på om din storlek finns, så ta med dig egen utrustning.

Vad krävs för att köra ATV?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

För att få köra terränghjuling/ATV måste du vara minst 15 år och 9 månader. För att få göra kunskapsprovet och få förarbeviset måste du ha fyllt 16 år. Du måste uppfylla ålderskraven för att gå våra kurser. Rekommenderad klädsel under utbildning med ATV är kraftiga skor eller stövlar, långa byxor, långärmad jacka alternativt tröja, skyddsglasögon/visir, handskar och vid behov regnkläder.

Mat och fika

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Vi har enklare färdigrätter och fika till försäljning. Kaffet bjuder vi på! Ska du tillbringa en hel dag här, rekommenderar vi att du tar med dig mat. Micro finns att tillgå. Närmaste lunchrestaurang ligger på ca tio minuters promenadavstånd.

Observera att vi har begränsade möjligheter att erbjuda mat eller fika när vi har utbildning under helgerna.

Kontakt

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Har du frågor kring våra riskutbildningar är du välkommen att ringa oss på 031-55 90 40. Du kan också mejla din fråga till info@storaholm.se. Är du intresserad av företagsutbildningar eller någon av våra andra utbildningar kontakta oss här så återkommer vi till dig inom kort.

Hur hanteras mina personuppgifter?

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Det är viktigt för oss att du som kund känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter. GDPR ställer krav på hur vi samlar in och behandlar dina uppgifter, för att du ska få ett starkare skydd och bättre möjligheter att påverka hanteringen av dessa.

Här hittar du vår integritetspolicy.