Skip to main content

Att köra bil ingår i många yrken. Ett av dem är sjukvårdspersonalen på Blodbussen som varje dag transporterar blod, material och kollegor över hela Göteborg. På Stora Holm Trafikövningsplats får de lära sig att göra det på ett säkert sätt.

Blodbussen känner nog de flesta till, den stora trailern som tar emot blodgivare och ser till att lagret av blod inom vården inte sinar. Men har du någon gång undrat vem som ser till att blodet tar sig från bussen till sjukhuset?

Blodmobilen transporterar både personal och blod

Det är Laura Kilponen och hennes kollegor på blodmobilen som står bakom transporten. Under en vanlig dag stannar de till vid 22 olika hållplatser och lastar på, eller av, kollegor, material och blod. Av de 30 kollegor som jobbar med blodmobilen är åtta extra ansvariga för transporten, och det är just därför de åtta är på plats på Stora Holm för både riskutbildning och halkkörning.

Vi vill utbilda oss i hur man kör skåpbilen så att alla känner sig trygga och kan framföra sina kollegor på ett säkert sätt, säger Laura Kilponen, sektionsledare på Blodmobilen.

Fortbildning för alla som kör i tjänsten

På Stora Holm Trafikövningsplats kan alla som kör mycket i jobbet få utbildning i bland annat halkkörning. Förutom att prova köra på halt underlag får man i utbildningen också lära sig om hastighetens betydelse, bilens säkerhetssystem och förarens egna beteende.

Laura Kilponen testade själv halkkörning för fem år sedan i samband med sin körkortsutbildning och ser nu fram emot att fräscha upp kunskaperna. Hon ser också ett stort värde i att gå en utbildning specifikt anpassad för det fordon hon ska framföra i tjänsten.

Blodmobilen är lite högre än en vanlig personbil så det är en utmaning att köra den i stan. Det är också skönt att ha provat köra den på halt underlag, särskilt när vintern kommer.

Riskutbildning numera rutin inom vården

Sahlgrenska har även tidigare skickat personal från blodmobilen till Stora Holm Trafikövningsplats. Förra utbildningstillfället genomfördes för sju år sedan, men från och med i år blir halkkörningen rutin för blodmobilens förare.

Det är viktigt att man känner sig trygg i sin körning så tanken är att det blir ett besök vartannat år, säger Laura Kilponen.

Mer information om våra fortbildningar hittar du här.