Skip to main content

Är våren här för att stanna? I så fall kan du från och med idag 31 mars byta vinterdäcken till sommardäck. Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Däremot är det tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt.

Men innan du byter så se över dina sommardäck så att de har tillräckligt mönsterdjup, som enligt lag ska vara minst 1,6 mm. Vi rekommenderar dig dock att byta redan vi 3mm mönsterdjup. Ett bra mönsterdjup ger ett bra våtgrepp och skyddar mot vattenplaning. Vinterdäckens mönsterdjup ska däremot enligt vara 3mm.

Hur vet man om man behöver köpa nya däck och vad ska man tänka på vid ett eventuellt köp?  

Vårt råd är att skaffa nya däck om det är så att mönstret börjar närma sig 3mm djup, eftersom däcken ska vara säkra hela säsongen. När du kontrollerar däcken är det viktigt att se över och mäta alla fyra hjulen då de slits olika. Har du snedslitna däck, be en verkstad kontrollera bilens hjulupphängningar.

Dessutom vet du väl att de bästa däcken alltid ska sättas bak oavsett om bilen är fram- eller bakhjulsdriven. Varför? Jo för att om bilen börjar sladda så är det viktigt att bilens bakdel inte börjar kana för då finns risken att man snurrar eller hamnar på bredsidan.

Vinterdäck året runt?

Vinterdäcken har en mjukare gummiblandning som passar bra på kallt väglag medan sommardäcken är tillverkade med en hårdare gummiblandning som bättre tål sommarväglaget. Kör man med vinterdäck på sommaren får man inte tillräckligt bra grepp, vilket innebär att man får en längre bromssträcka och risken att få sladd vid en eventuell väjning är högre än om man använder bra sommardäck.

Däckens faktaruta

Alla däck har idag en faktaruta som liknar den som finns på vitvaror. Här kan du se hur sommardäcken rangordnas i en skala från A-G. Denna skala visar hur effektivt däckgreppet är i vått väglag. Däck i skalan A-C kallas premiumdäck och har ett mycket bra grepp på våta väglag. Från D-G blir däckens våtgrepp sämre ju längre ner på skalan man kommer. Att välja ett däck med ett bra våtgrepp är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv.

En däckverkstad ska kunna ta fram ett par olika alternativ som kan passa dig och din körning!

Detta bör du kontrollera

När sommardäcken är monterade är det viktigt att kontrollera lufttrycket i däcken. Med för lågt lufttryck slits däcken mer och bränslekostnaderna ökar, dessutom finns det risk att man lättare tappar kontrollen över bilen vid en snabb inbromsning. Lufttrycket bör helst kollas en gång i månaden. Moderna bilar har ett automatiskt däcktrycksövervakningssystem som via kontrollpanelen signalerar då lufttrycket är för lågt. Det är också viktigt att tänka på att fylla på extra luft om du lastar bilen tungt.

Ålder är ytterligare en faktor som spelar stor roll för hur effektiva däcken är. Gör en noggrann kontroll av dem efter några år beroende på hur mycket du kör med dem.

Enligt NTF körs upp emot en kvarts miljon bilar på dubbfria vinterdäck året om, trots rapporter om hur mycket sämre de fungerar på sommarvarma vägar. Slitna däck är en av de största riskerna i trafiken och orsaken till många olyckor.