Skip to main content

Du har påbörjat resan mot det efterlängtade målet – körkortet. Kanske är det något du drömt om sedan barnsben eller så kanske du ser det som ett nödvändigt ont. Oavsett vilket har du ett antal steg att ta dig igenom innan du har körkortet i hand, och ett av dem är den praktiska riskutbildningen.

För att ge dig bästa möjliga förutsättning att klara riskutbildning 2, eller risktvåan som den också kallas, har vi bett Stora Holms utbildningsansvarige Joakim Bruhn att dela med sig av sina bästa råd.

Vad ska jag tänka på innan jag kommer till Stora Holm?

Vår kurs Risk 2 håller på lite drygt 4 timmar och det är bra om du har ätit innan så att du orkar med hela kursen.

En del av tiden är vi utomhus så tänk på att ta på dig kläder som håller dig varm och torr!

Vad kan jag förvänta mig på plats?

Vi börjar alltid med en genomgång inomhus där vi tillsammans diskuterar trafiksäkerhet och de risker som uppstår när du som förare kör på halt underlag.

Efter teorigenomgången provkör du bilen och får känna på hur den fungerar innan övningarna startar. Under körövningen får du göra hårda inbromsningar på både asfalt och halt underlag.

När körningen är över går vi in i vår säkerhetshall där du bland annat får lära dig om säkra däck med hjälp av vår däckutställning. Inne i säkerhetshallen får du även möjlighet att uppleva effekten av bilbälte genom en simulerad ”krock” i låg hastighet samt vändas upp och ner i vår voltbil.

Hur mycket måste jag ha kört innan?

All körning på Stora holm bygger på att du kan köra bil. Du ska kunna få igång en bil, kunna få fart på bilen på en kort stäcka för att sedan kunna tvärbromsa. Ju bättre du är på bilkörning desto mer kan du ta till dig. Dessutom blir utbildningen roligare när du förstår vad vi pratar om. Du ska vara i slutet av din utbildning så att du har erfarenhet av körning i olika trafiksituationer.

Den första övningen vi gör är en riktigt hård bromsning på asfalt. Här är det meningen att du ska visa oss att du kan bromsa. Därför är det otroligt viktigt att du kan bromsa när du kommer hit, och det är ju en enkel sak att träna på hemma.

När vi sedan byter till ett halt underlag använder vi samma teknik som vid en tvärbromsning men nu blir det naturligtvis lite svårare!

Vad händer om jag inte har kört tillräckligt innan?

Klarar du inte av att bromsa eller att köra självständigt måste vi avbryta på grund av säkerhetsskäl.

Vilka bilar kör vi?

Alla våra bilar är automatväxlade och merparten drivs av el.

Sitter jag själv i bilen?

All körning gör du helt själv, det finns ingen i bilen att fråga hur man gör, spännande?!

Vilka språk talar ni?

Vi har kurser på svenska och engelska. Det är viktigt att du både förstår och kan uttrycka dig på språket som talas under kursen.

Förstår du inte svenska eller engelska behöver du ha med dig en tolk. Kontakta oss för mer information.

Behöver jag vara orolig för spridning av coronaviruset på Stora Holm?

Vi tar våra kunders hälsa på största allvar och har anpassat vår verksamhet utifrån Folkhälsomyndighetens råd. Mer om vilka åtgärder vi vidtagit kan du läsa här:  https://www.storaholm.se/vanliga-fragor/

Om du som elev känner av några förkylningssymptom ber vi dig att stanna hemma. Vi erbjuder fri ombokning för alla elever som känner sig förkylda eller oroade.